Kategoriarkiv: Bokrecension

Att leva med smärta – bokrecension

Att leva med smärta kan dominera ens liv. Det känner författarinnan Gunnel Saric väl till. Hon har upplevt mycket i sitt liv, med olika sorters smärta. Men genom att ta itu med det och konfrontera de bakomliggande orsakerna har hon dels fått frid, men även bättre hälsa. Viljan att kunna hjälpa andra genom sina egna erfarenheter har fått henne att skriva boken Min vän smärtan.

gunnel saric

Smärta kan vara en vän, säger Gunnel Saric, om den får oss att se närmare på oss själva. Det kan vara ett tecken på att man måste förändra sitt liv, ett symptom på att något är fel. Själv har hon dels lidit av kroniska och jobbiga sjukdomar, som fibromyalgi, artritis och  ulcerös colit. Men hon har också upplevt smärta i form av att förlora arbetet, svek i relationer, en partners död, samt ett återvändande minne om våldtäkt i barndomen.

I den första delen av sin bok talar hon mycket om sina egna erfarenheter, det är delvis en autobiografisk bok, Vad hon varit igenom kan hjälpa andra, som kanske känner igen sig i samma situationer. I boken får man följa hjältinnan som söker efter en mening med livet, och att finna sig själv, en resa i smärta som tar henne till olika utmaningar. Efter att ha tagit sig ur en stor del av sin smärta utbildade sig Gunnel Saric bland annat till taktipro taktilmassör och hälsocoach. Hon praktiserar även mental kinesologi och reiki.

Ibland var den fysiska smärtan så svår att Gunnel Saric svimmade, barndomens övergrepp förträngde hon totalt. Men denna form av flykt läker inte smärtan, i alla fall inte i längden. Därför säger Gunnel Saric att det är nödvändigt att ”vi granskar vår smärta, tar fram den och frågar oss varför den finns där och vad vi kan göra för att få den att tystna.” Detta handlar del 2 av hennes bok om- olika metoder för att kunna lindra eller bota smärtan.

min vän smärtan

Att överkomma sin smärta, eller i alla fall minimera den, är inte lätt. Det krävs ganska mycket mod och styrka. Mycket av den fysiska smärtan kommer från andra håll, menar Gunnel Saric. Därför måste man också komma tillrätta med den psykiska, mentala och existentiella smärtan. De hör ihop, både kropp och psyke är nära knutna till varandra. Ibland kan man bara bota den fysiska smärtan om man inkluderar de andra. Boken Min vän smärtan kan vara en vägledning och hjälp för att själv ta sig ur sin situation. Gunnel Saric delar med sig av sina personliga erfarenheter och de metoder som har givit henne ett nytt liv.

Mer information:

https://www.bibliotekfh.se/work/min-v%C3%A4n-sm%C3%A4rtan?id=1da5f139-9280-efda-7afe-8071666972f6